Fotomateriaal ter beschikking gesteld door

Sponsoren

Facebook

Verslag Venhuizen 15 en 16 juli 2017

De debuterende organisatie van AM Venhuizen schotelde de coureurs een uitdagende kleibaan voor. Verraderlijke eerste bocht, die om de hoek naar buiten liep en vervolgens haaks terug, zorgde voor een record aan rode vlaggen op zaterdag. Maar autocrossers leren snel en in de loop van het weekend ging het nauwelijks nog mis. Op dat gedeelte van de baan althans. De grote klapper waarmee de Superfinale vroegtijdig ten einde kwam, vond plaats op het lange en snelle rechte stuk.

Klasse 1

Ze zijn er allemaal, de heren die het goed doen in het Masters kampioenschap. En allen bereiken de finale. Aan de start staan o.a. Kevin van de Sompele, Richard Uenk, Ronny Claeys, Equipe Emmerik de Haas, Peter Henraath, Nick Pelgrom, Jean Yves de Vogelaere en Matthijs Bosklopper. De kopstart is voor van de Sompele, die het hele weekend al – synchroon met Uenk – aan kop rijdt. Op twee volgt Stefan Caspers, vlak daarachter Uenk die uitgerekend nu een matige start had. Drie MR2’s op kop en daarachter drie Honda’s: Claeys, Emmerik de Haas en Bosklopper. Het duurt niet lang voor Uenk aan Caspers voorbij gaat. De weg is nu vrij om de jacht op de kopman in te zetten. Die heeft echter al een flinke voorsprong opgebouwd. Uenk in de achtervolging - op de baan, maar ook in het kampioenschap. Hij komt steeds dichterbij, probeert het binnendoor, komt ernaast in de laatste bocht, maar heeft dan net te weinig snelheid om van de Sompele bij het uitkomen van de bocht te passeren. En daar is de finishvlag al! Caspers is daarachter ondertussen teruggevallen tot plek zes. Op drie Ronny Claeys, op vier equipe Emmerik de Haas en op vijf Mathijs Bosklopper - die na veel pech dit weekend toch weer knap naar voren is gereden.

Klasse 2
In de strijd tussen Aerts en Zwiep moet Zwiep dit weekend helaas vroegtijdig passen. In de kwalificaties knalt hij – terwijl vol in de achtervolging op Aerts – in de buitenste lijn op langzaam rijdend verkeer. Een stevige koprol volgt, waarna de schade bij Zwiep helaas te groot is om de Kever nog te prepareren. In de finale heeft Aerts het daarom makkelijk: kopstart en niet meer in gevaar. Hij doet daarmee uiteraard goede zaken voor het klassement. Achter hem is het spannender: na een volledige herstart door een koprol van Equipe Gijzen Kranenburg strijden Kevin Damen, Willem Folkerts, John Lantinga en Equipe vd Fels om de overige podiumplekken. Damen achtervolgt zijn teamgenoot Aerts vanaf plek twee, maar wordt dan gepasseerd door Equipe vd Fels. Daarachter is het dan stuivertje wisselen. Uiteindelijk finisht Damen voor Lantinga en Adriaan Santing, maar later blijkt dat Damen wordt gediskwalificeerd. Daarmee schuift Angelo Maene de top vijf binnen.

Klasse 3

In klasse 3 zijn het Equipe Aerts/van Zon en Rick van Herwijnen die dit weekend de dienst uitmaken. De Equipe start op pole, maar van Herwijnen moest herkansen en start vanuit het achterveld. Daar is vanaf de eerste bocht al weinig meer van te merken, hij rijdt snel naar voren. De BMW gaat hard dit weekend, misschien wel het hardst van allemaal, maar is vaak niet het meest effectief. Hij redt het tot plek twee, komt vlak achter Aerts/van Zon en kruipt steeds dichterbij. Net als het publiek denkt dat hij de koppositie kan overnemen, is daar de rode vlag. Meer dan tweederde van de wedstrijd is verreden, de MR2 wint. Zuur voor van Herwijnen, want hij was er heel dichtbij. De derde plek gaat naar Simon Peetoom, gevolgd door Hans Kemker en Equipe Gijzen/Kranenburg. In het klassement blijft het spannend, de vijf kopmannen slepen allemaal weer felbegeerde punten binnen!

Klasse 4

In de Jeugdklasse woedt vandaag een machtsstrijd waarin de winnaar niet eenvoudig te voorspellen is. In het kampioenschap ging het tot nu toe vooral tussen Gerrits en Kovac, maar die laatste ontbreekt dit weekend. Er zijn genoeg kapers op de kust! In de finale is de kopstart voor Lucas Konings, die meteen wat afstand neemt. Hij wordt opgejaagd door Devin Vlaar, Luc van Wijlen en Aniek Ripperda. Al snel eist van Wijlen plek twee op ten koste van Vlaar. En terwijl die eerste de achtervolging inzet op de kopman, klopt ook Ripperda aan bij Vlaar. Ze probeert het binnendoor in de eerste bocht, maar kiest een bocht later dan toch voor buitenom. Mooie actie en ze schuift welverdiend op naar plek drie. Ondertussen lukt het van Wijlen niet om Konings echt bang te maken, er blijft steeds een veilige marge en Konings wint deze finale! Achter Vlaar finisht Tomas Bartels als vijfde. Dylan Gerrits, kampioenskandidaat, heeft het lastig deze finale en moet het doen met plek zes.

Klasse 5

Geen Galekopstart deze finale, het is Niels Smal – de kersverse, sympathieke NK-winnaar – die de leider in het klassement net als vorige week te snel af is. Een paar ronden lang dringt Galekop aan, maar bij de finish is het verschil toch aanzienlijk. Misschien wist de achtervolger toen al meer dan wij: dat Smal te vroeg weg was. Niet alleen hij, maar ook Ruben Boeckx blijkt vals te hebben gestart. Dat zijn twee mannen uit de top 5… en de maximale punten gaan nu naar Galekop. Bert Eggink schuift van vier op naar twee en wordt gevolgd door Nick Koster, Didier de Hondt en Johnny Post. Schatteman heeft net als in Terwolde niet echt zijn weekend, hij is een van de uitvallers deze finale. Daarmee doet Galekop uitstekende zaken voor het klassement, hij gaat nu ruim aan de leiding.

Finale klasse 6

Net als in Terwolde is Ricardo Otto ook in Venhuizen dominant bij de Juniorbuggy’s. Hij heeft dit er weekend echter stevige concurrentie bij gekregen: Bart van der Putten maakt een uitstapje buiten het Europese strijdtoneel en verschijnt aan de start in Venhuizen. De heren blijken erg aan elkaar gewaagd. In de meeste manches zijn zij het die om de winst strijden, gevolgd door Remon van Rossum en daarachter Louis Ripperda en Luca van Rijt in wisselende volgorde. Op zaterdag valt Otto uit in de finale en gaat de winst naar Van der Putten. In die finale valt ook Stijn Jaspers uit, die eveneens Europees rijdt, maar te veel schade heeft om op zondag weer aan de start te verschijnen. Ook op zondag zijn het dus Otto en Van der Putten die de meeste punten pakken in de kwalificaties. Zij aan zij gaan ze de eerste finalebocht in, en het is Otto die er als eerste uitkomt. Hij rijdt lang op kop, maar van der Putten dringt aan en lijkt niet van plan zich bij de tweede positie neer te leggen. Op drie rijdt Van Rossum, op vier Van Rijt en op vijf Louis Ripperda, maar de echte spanning zit voorin. We schrijven de laatste bocht, Van der Putten steekt binnendoor, heeft genoeg snelheid, maakt zich bocht uit breed en geeft Otto daarmee niet de kans om weer langszij te komen. Dan valt de finishvlag van een erg mooie finale, waarbij aan werkelijk niets te merken is dat we met heel jonge coureurs te maken hebben. 

Finale klasse 7

De finale van klasse 7 is de eerste van de middag, met een eerste startrij om van te smullen. Danny Lauf, Kevin Uenk, Benjamin Vandergeeten en Roy Fitten op rij. Ze knallen voluit de eerste bocht in, wonder boven wonder gaat alles goed en het is Vandergeeten die er als eerste uit komt. Vlak achter hem Danny Lauf, daarachter Uenk en op vier Roy Fitten. Vandergeeten krijgt wat ruimte en het is Uenk die dichterbij kruipt bij Lauf. De ultralichte bolide van Lauf wil nog wel eens verspringen waar de baan niet meer glad is en Uenk loert op een kans. Die krijgt hij en hij stoomt meteen door naar het achterrek van Vandergeeten. Lauf is hij kwijt en hij doet er alles aan die eerste plek nog te bemachtigen, maar Vandergeeten is vandaag niet te kloppen. Hij wint en daarmee blijft het in het kampioenschap onverminderd spannend! Lauf, Uenk en Vandergeeten vormen daarin de top drie. Plek vier in de finale is voor de steady Roy Fitten. De vijfde plaats is voor Tom Lonneville, teamgenoot van Kevin van de Sompele, die het hele weekend al liet zien dat hij een man is om rekening mee te houden.

 

Finale klasse 8

Ook dit belooft een spectaculaire finale te worden. Met o.a. Sven Prinsen, Benjamin Vandergeeten, Gilles de Pauw, Danny Lauf, Frank de Bruin en Wesley Welgraven op goede startposities. Het is Prinsen die de eerste bocht het meest onverschrokken aanvliegt en daarmee de koppositie opeist. Gilles de Pauw valt al snel uit. Prinsen pakt steeds meer meters ten opzichte van zijn achtervolgers, maar achter hem is het ontzettend spannend. Vandergeeten, de Bruin en Lauf en zijn in een prachtige strijd verwikkeld, waarbij de laatste twee de Belg proberen te passeren. Vlak daarachter Fitten en Welgraven. In het heetst van de strijd gaat het mis op het rechte stuk, Lauf vliegt er hard af. De Bruin laat zich echter niet afleiden en passeert Vandergeeten verrassend. Een welverdiende tweede plek voor hem, en daarachter blijft de volgorde gelijk. De winst gaat ruimschoots naar Sven Prinsen, die een ijzersterke finale laat zien.

 

Finale klasse 9

In klasse 9 schuift dit weekend Jacob Heeres aan, al even niet gezien maar een enorme smaakmaker in Venhuizen. Hoewel het er in de Cuplauf op zaterdag alle schijn van heeft dat zijn motor sneuvelt, staat hij zondag toch weer aan de start. En niet zonder succes: hij plaatst zich als tweede voor de finale. Achter Moos Kroon, voor Chris Wagenaar. Ook op de eerste startrij: Rene van der Coelen. Hij is het die als eerste in de bocht is, maar iets te enthousiast. Hij schuift rond en moet toezien hoe het complete veld hem passeert. Op kop hebben we dan Moos Kroon, met daarachter Heeres die na een paar ronden stilvalt. Andere uitvaller in deze finale is Mervin Klaassen, die net als Heeres een uitzonderlijk staaltje racewerk liet zien dit weekend – nota bene in een auto waar hij nog geen meter in gereden had voordien. Frank de Bruin naar twee, gevolgd door Wagenaar en Van Vugt. Lang blijft dat niet zo, zowel Wagenaar als Van Vugt weten zich nog langs De Bruin te worstelen als die zichtbaar aan snelheid verliest. Hij kan nog net de vierde plek behouden. Daar achter finisht, helemaal van achter naar voren gereden, Sven Prinsen. Het is dus Moos Kroon die toch met overmacht de winst pakt, wat hem niet alleen uitstekend van pas komt in het klassement van klasse 9, maar later vandaag ook de kans biedt zijn goede uitgangspositie in de Superfinale-ranking te versterken. 

 

Finale klasse 10

Aan de leiding in het kampioenschap van klasse 10 gaat nu nog Moos Kroon, maar de concurrentie is niet mals dit weekend. Jacob Heeres, Harrie van der Putten, Rene van der Coelen, Chris Wagenaar… het is een sterk veld. Kroon moet het dan ook doen met een startpositie op de tweede rij en het zijn Harrie van der Putten en Wouter van Vugt, voor wie dit de thuiswedstrijd is, die de leiding nemen. Rene van der Coelen zit het ook in deze finale niet mee, hij ligt er in de eerste ronde uit. Hetzelfde geldt voor pechvogel Mervin Klaassen, bij wie er een wiel afvliegt. Op één Van der Putten, op twee Van Vugt en daarachter de strijd tussen Kroon en Heeres. Tot de laatste bocht denkt Kroon de podiumplek in de pocket te hebben, maar op het laatste moment komt Heeres met een fenomenale inhaalactie langszij. Plek vijf is voor Dave Tijding. Wagenaar moet zich tevreden stellen met de zesde plek.

 

Superfinale

Wagenaar, Kroon, Uenk (Kevin), Heeres, de Bruin, Lonneville, Fitten, van der Putten, van Vugt… Wie van de heren heeft de langste adem? De eerste paar ronden is het – met enthousiast onthaal van het publiek – Matthijs Bosklopper die aan de leiding gaat. Achter hem proberen de Sprinters naar voren te rijden, waar vooral de tweeliters goed in slagen. De startposities, bepaald door de rondetijden van zaterdag, blijken vandaag doorslaggevend. Het is van Vugt die als eerste de kevers voorbij is en niet veel later bij koploper Bosklopper langszij komt. Hij heeft een lichte voorsprong, maar Harrie van der Putten komt snel dichterbij. Die lijkt echt over de baan te vliegen. Daarachter zijn het Heeres, Wagenaar en Kroon die het met elkaar aan de stok hebben. De Kevers spelen geen rol van betekenis vandaag en er is ook geen Toerwagen auto als die van Sander Borgonje voorhanden om het de Sprinters moeilijk te maken. Natuurlijk blijken zij prima in staat het zichzelf lastig te maken: als Van der Putten in de drukte van bocht vier aan Van Vugt voorbij lijkt te gaan en die reageert, raken de wielen elkaar en wordt Van der Putten gelanceerd. Hij maakt een enorme koprol en belandt in de buitenste greppel. Hij is zijn auto snel uit en steekt meteen zijn duim omhoog. Coureur in orde, auto minder, maar daar gaat wel een heel mooie Superfinale-overwinning in rook op. Dit geldt ook voor Van Vugt, de jury oordeelt dat zijn reactie op de inhaalactie in aanmerking komt voor de zwarte vlag. En dan is Kroon de lachende derde. Hij is er tot dat moment in geslaagd om zijn kwelgeesten Heeres en Wagenaar achter zich te houden en is dan opeens de winnaar van de Superfinale. Net als in Terwolde! Lekker voor de punten in het kampioenschap, de enige die bijblijft is Kevin Uenk die zich vandaag in de luwte nog naar plek 5 heeft weten te knokken. Daar voor zijn het Wagenaar, Heeres en De Bruin die de prijzen pakken. Een erg mooi rijtje, maar jammer dan de twintig ronden niet konden worden volgemaakt.