Fotomateriaal ter beschikking gesteld door

Sponsoren

Facebook

Verslag Terwolde Taco 24-25 juni 2017

Verslag Terwolde Taco 24-25 juni 2017

Zomerse weken in aanloop naar het weekend in Terwolde, de tweede ronde van Autocross Masters, maar precies op zaterdagochtend is het mooie weer op. Na een paar uur is de term ‘buitje voor het stof’ niet meer toereikend en verruilen zelfs de grootste optimisten hun korte broek voor een langer exemplaar. De barre omstandigheden brengen niet alleen de beste stuurmannen naar boven, maar ook het karakter van autocrossers. Dóórgaan. Altijd maar doorgaan. Ooit zal het een keer meezitten, en tot die tijd maken we er het beste van.

Het was zonde van de magnifieke kleibaan die op deze manier maar niet de kans kreeg volledig tot z’n recht te komen, maar tegen de tijd van de Superfinale was de baan dan toch in een staat die een ongelooflijk spektakelstuk mogelijk maakte. Daarover later meer, eerst verslag van tien mooie finales!

KLASSE 1
Kopman in het Masters kampioenschap, Richard Uenk, verschijnt deze tweede ronde in Terwolde met grof geschut aan de start. Hij plaatste de motor van concullega Kaylee van Middendorp in zijn auto, omdat zij dit seizoen toch niet meer in actie kan komen. Hoewel hij in de eerste kwalificatie zichtbaar moet wennen, is het hek daarna van de dam. Hij wint alle series, tot het moment dat de versnellingsbak het begeeft. Geen finale voor hem. Concurrenten Ronny Claeys, Kevin Van De Sompele, Jean Yves de Vogelaere en Peter Henraath plaatsen zich wel voor de finale, maar starten niet op de beste plekken. Deze zijn voor Equipe Emmerik/de Haas, Nick Pelgrom en Matthijs Bosklopper – namen die het in Kortemark dan weer minder goed deden.

Nick Pelgrom pakt kopstart, maar moet na enkele ronden de eerste Honda langszij dulden. Het is De Haas, die het hele weekend al over enorm veel snelheid beschikt en de MR2’s elke keer na een paar ronden de baas wordt. Even later steekt ook Ronny Claeys binnendoor op het rechte stuk en hij neemt de tweede plaats over. Matthijs Bosklopper doet dit kunstje na, en zo belandt de derde Honda op het podium. Plek vier is dan toch voor Nick Pelgrom, vlak voor de Honda van Equipe Bijsterbosch/Bijsterbosch. Patrick Strijker had deze plek het grootste gedeelte van de finale in handen, maar hij had al veel pech dit weekend en valt terug door schuld van een lekke band.

KLASSE 2
Speaker Dinant trapt het weekend af met de mededeling dat er maar liefst 370 inschrijvingen zijn voor deze tweede ronde van het Masters kampioenschap, het “walhalla van de autocross”. De meest daarvan schreven zich in voor klasse 2, wat vijf volle series oplevert. Je moet dus van behoorlijk goede huize komen om je te plaatsen voor deze finale. Dominant zijn ook dit weekend Seppe Aerts en Richard Zwiep, op de voet gevolgd door Equipe vd Fels, Ronny Claeys, Matthijs Bosklopper en Sander de Haan. Het is Aerts die Zwiep dit weekend steeds net de baas is, in tegenstelling tot in Kortemark. Hij pakt de kop vanaf de start en geeft deze niet meer weg, hoewel Zwiep dichtbij blijft. De strijd daarachter wordt met enkele uitvallers beslist in het voordeel van Matthijs Bosklopper. Na een derde plek in klasse 1, mag hij ook in deze klasse het podium op. Na hem volgen Sander de Haan en Equipe Gijzen/Kranenburg. Hoeveel inschrijvingen deze klasse ook kent, het is strijd tussen Zwiep en Aerts die nog tot een mooie ontknoping gaat leiden dit seizoen!

KLASSE 3
Over klasse 3 kunnen we kort zijn: die is van Sander Borgonje. De TACO-man die twee weken geleden een NK-overwinning pakte, is oppermachtig op zijn thuisbaan. Maakt hij op zaterdag nog een foutje dat hem veel schade oplevert, op zondag rijdt hij alle concurrenten naar huis. De andere namen die met aardig wat punten naar huis gingen, zijn mannen die in Kortemark ontbraken. Equipe Aerts/van Zon (2e), Jeroen van Zon (3e) en Equipe Hendrickx/de Haan (4e). Equipe Gijzen/Kranenburg (5e) doet voor het klassement de beste zaken, want zij behaalden ook in Kortemark punten in de finale.

KLASSE 4
In de goedbezette klasse 4 gaat het dit weekend – net als in Kortemark – vooral tussen Dylan Gerrits en Gijs Kovac, al verraste de jonge Mike Uenk met een tweede plek in de finale van zaterdag en schreef Louis Ripperda diverse manche-overwinningen op zijn naam. Waar Kovac bij NK’s eindeloos kan stoeien met andere uitblinker Benjamin Zuidam, moet hij op de Terwoldse klei – al is het verschil minder dan een seconde – toch twee keer de winst aan Gerrits laten. Ze gaan nu met z’n tweeën duidelijk aan kop in het kampioenschap. De derde plaats is vandaag voor Luc van Wijlen, die ook een uitstekend weekend beleefde. Ruim daarachter volgen Lucas Konings en Lars van Kuringe.

KLASSE 5
In klasse 5 was er één man die alles won en steeds als eerste in de eerste bocht arriveerde: Ivo Galekop. Het leverde een nieuwe term op, voor de starts die naarmate het weekend vorderde bijna een herhaling van zetten leken: “Galekopstart”. De enige die kon bijblijven was Johnny Bosch, terwijl o.a. Frankie Schatteman en Bert Eggink toch ook van de partij waren. Zij hadden het moeilijk dit weekend en leveren daarmee punten in voor het kampioenschap. Schatteman bereikte de finale via de herkansing en moet vanuit het achterveld komen. Hij slaagt er niet echt in naar voren te rijden en moet genoegen nemen met een zesde plek. De derde plek in Terwolde gaat naar Jasper Pouw, de vierde naar Ruben Boeckx en de vijfde naar Eggink. In het kampioenschap blijft het spannend, want in Kortemark ontbraken Galekop en Bosch en waren de overige drie wel present.

KLASSE 6
In de finale van klasse 6 (Juniorbuggy’s) is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt: Ricardo Otto. In zijn feloranje bolide wint hij dit weekend vrijwel alles wat er te winnen valt. Indrukwekkend, zo jong en al zo constant. Het was ook mooi om te zien dat deze klasse goed gevuld was, waar het in Kortemark nog wat tegenviel. Twee series nu zelfs! Achter Otto waren het o.a. Remon van Rossum, Ischa van de Vossenberg en Louis Ripperda die om de punten streden: jongens die ook in Kortemark waren. Ripperda begint goed aan de finale, komt als tweede de bocht uit, maar heeft dan pech: hij moet na een aanvaring met Mike Brussen met een afgebroken wiel de strijd staken. Van Rossum en van de Vossenberg finishen als tweede en derde. Daarachter zijn het Tim Maas en Brandy Bindels die de top vijf compleet maken.

KLASSE 7
In klasse 7 zijn het hele weekend Benjamin Vandergeeten en Danny Lauf dominant, op de voet gevolgd door Kevin Uenk, Wesley Welgraven, Marc van Wijlen en Jimmy Poelarends. Het is Vandergeeten die kopstart pakt, Lauf en Uenk zetten alles op alles in de eerste bocht want weten inmiddels wat er gebeurt als je Vandergeeten voorop laat gaan… dan kom je er niet meer aan. Maar dat is toch precies wat er gebeurt. Op twee Danny Lauf, op drie Kevin Uenk. Vlak daarachter Marc van Wijlen, met een gat van 7 seconden tot de nummer vijf: Ronald Tinholt. Deze uitslag houdt het kampioenschap onverminderd spannend: in Kortemark waren het (in deze volgorde) ook Lauf, Uenk en Vandergeeten die de meeste punten pakten. Mooi om te zien hoe de mannen aan elkaar gewaagd zijn en de ondergrond nét het verschil kan maken. Op naar Venhuizen!

KLASSE 8
In klasse 8 voor een deel dezelfde namen: Vandergeeten en Lauf staan op de eerste startrij, aangevuld met Patrick Boessenkool, Sven Hesselink, Mariska Verhees, Jimmy Hop en Chris de Weerd. De klassieke verdeling volgt, maar na enkele ronden gaat Chris de Weerd er hard af op het rechte stuk, rode vlag, complete herstart.

De complete herstart is ingevoerd om de gang in de wedstrijden te houden, maar in deze finale wordt ook het nadeel duidelijk: het risico voor de coureurs aan kop is veel groter. Zij moeten opnieuw met z’n allen de eerste bocht in en hebben bovendien minder ronden de tijd om dingen goed te maken. Wat er gebeurt is dat de nummer 2, 3 en 4 (Lauf, Hop en Boessenkool) in de eerste bocht met elkaar in de knel komen, alleen Vandergeeten ontkomt. De drie staan in een soort driehoekje vast totdat het grootste deel van het veld gepasseerd is. Nu zijn er nog maar weinig ronden over om weer naar voren te rijden. Het is Jimmy Hop die daar fantastisch in slaagt, nu de baan weer droog is komt zijn enorme feeling met de baan in Terwolde naar boven. Danny Lauf doet ook voluit pogingen, maar raakt in de bocht met zijn voorwiel in een gat waardoor hij verspringt. Zo wordt Pieter Verboon onbedoeld slachtoffer van de felheid waarmee de oorspronkelijke koplopers zich weer naar voren proberen te vechten, want hij rijdt aan de buitenzijde en Lauf kan hem niet meer ontwijken. Lauf finisht nog wel, als zesde, maar Verboon belandt tot zijn zichtbare frustratie op de greppel. Na Jimmy Hop is het Sven Hesselink die de derde plaats verovert, Mariska Verhees op vier en Patrick Boessenkool toch nog op vijf. De top drie van Kortemark (De Pauw, van Mol en Prinsen) ontbreekt in deze finale, waardoor ook voor deze klasse het kampioenschap weer openligt.

KLASSE 9
Een heftige finale, met een clash in de eerste bocht waarbij Mervin Klaassen betrokken is. Hij doet vervolgens verwoede pogingen naar voren te rijden, wat een mooie strijd op het randje oplevert, maar uiteindelijk slechts een zevende plaats. Er gebeurt veel tegelijk op de baan, de hele wedstrijd lang, er zijn geen uitvallers dus het blijft tot de laatste ronde druk en spannend. Zo heeft Jimmy Hop problemen bij de start en moet hij zich terug naar voren vechten. Dat lukt tot plek 2, achter een razendsnelle en in deze finale onaantastbare Rene van der Coelen, maar door een rode vlag in de een-na-laatste ronde wordt zijn laatste inhaalactie niet beloond en eindigt Jan Maarten Schuurman voor hem op plek 2. Daarachter Moos Kroon, die het aan de dubbele kwalificatie van Hop te danken heeft dat hij zich toch plaatst voor de Superfinale. Een feit dat later op de avond nog een interessant weetje vormt… Plek vijf gaat naar Sven Prinsen. Wat dit voor het kampioenschap betekent? Met name dat Kroon goede zaken doet. Hij behaalt meer punten dan Mervin Klaassen en Leonard van der Ven, die dit weekend ontbreekt.

KLASSE 10
In Kortemark waren het Moos Kroon en Mervin Klaassen die de meeste punten pakten voor deze klasse, maar in Terwolde is de concurrentie van echte klasse 10 auto’s nét wat groter. Klaassen pakt weliswaar kopstart, maar na een paar ronden strijd met Klaas Postma valt hij uit. Het is Postma die overneemt en op gepaste afstand wordt gevolgd door John Verberk en Moos Kroon. Daarachter nog Pieter Poelstra, die ook hard gaat dit weekend. Andere uitvallers zijn Bastiaan Hoogeboom en Freek Gussinklo, toch ook twee smaakmakers dit weekend. De winst is voor Postma, die op de inmiddels droge baan ontzettend goed gaat en aanvoelt als een kanshebber voor de winst in de Superfinale…

SUPERFINALE
Tegen de tijd dat de Superfinale start, verkeert de baan weer in geweldige conditie. Het beloven 20 spectaculaire ronden te worden, met o.a. Klaas Postma, Moos Kroon, Jimmy Hop, Kevin Uenk, Rene van der Coelen en Patrick Boessenkool aan de start. Allemaal mannen die het hele weekend hebben laten zien over enorm veel snelheid en feeling met de baan te beschikken. De startvolgorde wordt bepaald door de rondetijden van zaterdag, wat een opvallend resultaat oplevert. Moos Kroon mag in zijn eentje voor alle andere sprinters uit, daarna volgen drie setjes Sprinters van drie, terwijl Jimmy Hop een halve baan verderop helemaal achteraan moet opstellen. Binnen twee ronden gaat Sander Borgonje in zijn Audi aan kop, hij kan snelheid maken terwijl achter hem iedereen elkaar moet bevechten om vooruit te komen. Alleen Moos Kroon niet, die hoeft eigenlijk alleen Johnny Bosch en Bert Eggink te verschalken. Hij nadert Borgonje en na een ronde of 12 gaat hij er voorbij om de koppositie over te nemen. De beide Kevers komen Borgonje niet voorbij, maar wonder boven wonder is het Jimmy Hop die als eerste Sprinter bij Borgonje aanklopt. Hij heeft er een paar fenomenale ronden op zitten, waarbij hij in een bocht zowel Van der Coelen als Verberk buitenom voorbijging, maar met Borgonje heeft hij aanzienlijk meer moeite. Hop probeert het buitenom, maar Borgonje heeft zoveel snelheid bocht uit dat het gevecht niet snel beslist is. Als Hop uiteindelijk een manier heeft gevonden, wordt hij verrast door Borgonje die hem in de chicane terugpakt alsof het niets is. Het zindert op de baan, het publiek smult. Hop heeft vervolgens vanzelfsprekend tijd te kort om nog naar Kroon toe te rijden, maar rijdt onbedreigd naar de tweede plaats. Werkelijk niemand lijkt zich zo thuis te voelen op de baan als hij. Hij is het die deze Superfinale, samen met Borgonje, zoveel glans geeft. Maar het is Kroon die onbedreigd naar de overwinning rijdt Sander Borgonje verliest de laatste ronden snelheid en verliest nog een paar plekken, waardoor Rene van der Coelen (plek 3), Kevin Uenk (plek 4), Ronald Tinholt (plek 5) en Johnny Bosch (plek 6) nog voorbij kunnen komen. O.a. Verberk, Postma, Schuurman en Boessenkool vallen uiteindelijk uit en bereiken de finish niet. De top tien wordt aangevuld met Mariska Verhees (op 8), Marc van Wijlen (op 9) en Matthijs Bosklopper (op 10).

Tot slot: op zaterdagmiddag arriveerde een grote touringcar in Terwolde… gevuld met de organisatie van de derde ronde van het Masters Kampioenschap, in Venhuizen. De debutanten kwamen kijken hoe hun doorgewinterde collega’s het weekend vulden en waar allemaal rekening mee dient te worden gehouden. Mooi om te zien, en alle vertrouwen in de volgende ronde te Venhuizen!

Tekst: Sam van Middendorp
Foto’s: Sjors Busscher